Appelfeitjes

- Nederland produceert vooral handfruit. Vooral om zo te eten en niet voor de verwerking.

- Ruim 8000 hectare in Nederland is beplant met appels. Ongeveer evenveel als peren.

- Dat betekent 50 miljoen bomen die ons landschap aankleden.

- Na een nachtvorstje in het voorjaar glinstert de boomgaard je tegemoet: de boomgaard wordt besproeid zodat de bloemknoppen niet bevriezen.

- Niet alleen de takken worden gesnoeid maar ook de wortels. Daardoor komen meer bloemen aan de boom en meer bloemen betekent meer appels.

- Clubrassen veroveren de markt. Partijen in de appelketen werken samen om nieuwe appels te ontwikkelen en op de markt te brengen.

- Ook mensen met een appelallergie kunnen een appel: de Elise en Santana.

- Elstar wordt nog steeds het meest geteeld: op ruim 40% van het appelareaal.

- Bij de peer wordt de Conference het meest geteeld, namelijk 75% van het perenareaal.

- Van de 89 kilo fruit die wij Nederlanders eten is 22 kilo appel.

-Tweederde van de Nederlanders eet twee tot vier keer per week een appel. Ouderen houden van een zachte, zoete appel. Jongere consumenten houden juist van friszuur.

- Appels horen bij een gezonde leefstijl: goed voor het cholesterolgehalte en vol mineralen en voedingstoffen.

- Onze appels en peren gaan ook de grens over. De appels gaan vooral naar Duitsland en Engeland. De peren komen o.a. terecht in Engeland en Zweden.